18 november 2021

Brabantse Stijlprijs 2021 - Stem op Kloostervelden!

Een nieuwe wereld die inspireert! 

Jeanne Hendrix is lid van de cliëntenraad. Haar dochter Judith (49) woont al sinds haar zevende op Kempenhaeghe. Moeder en dochter hebben in de loop der tijd vele ontwikkelingen meegemaakt. Een Nijmeegse professor had meerdere pogingen nodig om de familie Hendrix er destijds van te overtuigen dat Judith beter af zou zijn op het specialistische Kempenhaeghe. Jeanne: „Maar tot ik mijn dochter echt niet meer zelf kon dragen, konden alle professoren met hun meningen de boom in." Tenslotte verhuisde Judith op haar zevende van Venray naar Heeze. Jeanne: „In vergelijking met haar oude woonomgeving is Judith er op Kloostervelden op vooruit gegaan. 'Ik woon op een appartement', zegt ze, en dat vindt ze helemaal geweldig."

 

Als lid van de raad van bestuur van Kempenhaeghe heeft Nico Geurts geregeld contact met Stefan Swinkels, algemeen directeur van CRA Vastgoed. Laatstgenoemde onderneming is onderdeel van VB Groep, één van de grotere bouw- en vastgoedbedrijven in Midden- en Zuid-Nederland. CRA Vastgoed ontwikkelde samen met Kempenhaeghe de nieuwe woonwijk Kloostervelden. Een samenwerkingsverband van acht jaar, waarin zorg en vastgoed elkaar vonden. De heren kennen elkaar al geruime tijd. Meerdere keren hebben zij gezamenlijk het glas geheven op de afronding van weer een volgende opleveringsfase van dit bijzondere bouwproject. Het partnerschap is inmiddels uitgegroeid tot veel meer dan een samenwerking alleen. Toen de instellingsmuren op het voormalige Providentiaterrein verdwenen, ontstond in Sterksel een gevarieerde woonwijk voor 'buitenstaanders' in allerlei gedaanten én cliënten. De wereld op Kloostervelden werd een stuk groter.

 

Krachten bundelen, belanghebbenden betrekken en je meer en meer bij elkaar betrokken voelen. Het was een ontwikkeling die met vallen en opstaan een prachtig leerproces werd. En minstens net zo belangrijk: tot succes leidde. De zorg verstaat vastgoed niet altijd even goed en omgekeerd is dat ook het geval. Nico: „Stefan en ik stapten op een rijdende trein, want het proces was al geruime tijd aan de gang voordat wij er verantwoordelijk voor werden. Onze voorgangers, Ike Bomer en Frank van Groezen, verdienen een dikke pluim voor al het werk dat zij verzet hebben voor dit initiatief. Dikke documenten van hoe het allemaal moest, lagen op ons bureau. Toch waren er tegenvallers."

 

Iedereen doet zijn best om er iets moois van te maken! 

In Kloostervelden komen in totaal 220 reguliere woningen.
De 176 cliënten met epilepsie wonen in gebouwen die je pas als zorgeenheden herkent wanneer je heel goed kijkt. In de nieuwe wijk wonen mensen met veel overeenkomsten, maar ook met veel respect voor elkaars verschillen. Door grond aan gespreksonderwerp. „Maar goed, iedereen doet hier erg zijn best om er iets moois van te maken en voor ons Judith wordt goed gezorgd. "Clustermanager Jean Paul Köster is één van die zorgmedewerkers. Hij nam aan het begin van het omvormingsproces deel aan een denktank waarin onderzoek werd gedaan naar de levendigheid en de leefbaarheid op de locatie. Niet alleen het neerzeten van nieuwe gebouwen was interessant; ook de buurt mocht een flinke boost krijgen. „Dat was even wennen: die nieuwe wijk in het dorp. En bijzonder ook om als zodanig de gemeenschap in zijn totaliteit te versterken. Niet om de buurtsuper in het dorp naar Kloostervelden te halen, zoals door sommigen ook wel werd gedacht." Jean Paul (56) werkt al meer dan zijn halve leven op Kempenhaeghe en heeft eerder aan vernieuwingsprojecten meegewerkt, zoals aan een buitenhuis van Kempenhaeghe in Leende. Wanneer de clustermanager door Kloostervelden wandelt, vindt hij de wijk een verrijking. „Al ruim zeven jaar wordt hier gewerkt, maar nieuwe bewoners te verkopen werd het niet alleen mogelijk om de nieuwe huizen voor cliënten te realiseren, maar ook om bestaande gebouwen op te waarderen." Stefan: „Met acht jaar ervaring in maatschappij-, natuur- en zorginclusief ontwikkelen hebben we veel geleerd over wat wel en wat niet werkt." CRA Vastgoed is trots Kloostervelden mede op de kaart te hebben gezet.

Het project Kloostervelden heeft meerdere belanghebbenden. Het is prettig om als lid van de cliëntenraad als één van de eersten op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen.


Fijn ook om mee te kunnen denken en een stem te hebben. Ook vindt Jeanne het gezellig om een kopje koffie te drinken in het restaurant, wanneer ze bij haar dochter op bezoek is. „Maar soms komt het wel eens voor dat de brasserie vol is. Met een kind met gedragsproblemen kun je dan niet even blijven wachten tot er wel een plekje vrijkomt." Dat is de keerzijde van het openstellen van de wijk, maar het brengt wel meer gezelligheid. In de cliëntenraad is ook het tekort aan zorgpersoneel een belangrijk gespreksonderwerp. „Maar goed, iedereen doet hier erg zijn best om er iets moois van te maken en voor ons Judith wordt goed gezorgd."

 

Clustermanager Jean Paul Köster is één van die zorgmedewerkers.
Hij nam aan het begin van het omvormingsproces deel aan een denktank waarin onderzoek werd gedaan naar de levendigheid en de leefbaarheid op de locatie. Niet alleen het neerzeten van nieuwe gebouwen was interessant; ook de buurt mocht een flinke boost krijgen. „Dat was even wennen: die nieuwe wijk in het dorp. En bijzonder ook om als zodanig de gemeenschap in zijn totaliteit te versterken. Niet om de buurtsuper in het dorp naar Kloostervelden te halen, zoals door sommigen ook wel werd gedacht." Jean Paul (56) werkt al meer dan zijn halve leven op Kempenhaeghe en heeft eerder aan vernieuwingsprojecten meegewerkt, zoals aan een buitenhuis van Kempenhaeghe in Leende. Wanneer de clustermanager door Kloostervelden wandelt, vindt hij de wijk een verrijking. „Al ruim zeven jaar wordt hier gewerkt, maar Clustermanager Jean Paul Köster is één van die zorgmedewerkers.Hij nam aan het begin van het omvormingsproces deel aan een denktank waarin onderzoek werd gedaan naar de levendigheid en de leefbaarheid op de locatie. Niet alleen het neerzeten van nieuwe gebouwen was interessant; ook de buurt mocht een flinke boost krijgen. „Dat was even wennen: die nieuwe wijk in het dorp. En bijzonder ook om als zodanig de gemeenschap in zijn totaliteit te versterken. Niet om de buurtsuper in het dorp naar Kloostervelden te halen, zoals door sommigen ook wel werd gedacht." Jean Paul (56) werkt al meer dan zijn halve leven op Kempenhaeghe en heeft eerder aan vernieuwingsprojecten meegewerkt, zoals aan een buitenhuis van Kempenhaeghe in Leende. Wanneer de clustermanager door Kloostervelden wandelt, vindt hij de wijk een verrijking.

Wederzijdse integratie. 

Voor de verbetering van de leefbaarheid in Sterksel is er een dorpsraad.
Wies de Haan is één van de leden en haar aandachtsgebied zijn de maatschappelijke thema's wonen, welzijn en zorg. „De wederzijdse integratie in de nieuwe wijk is goed gelukt. De dorpsraad, het dorp Sterksel, de bewoners en de nieuwkomers verdienen alle complimenten voor hun inzet om alle betrokkenen op velerlei wijzen met elkaar te verbinden. Zo levert de SPAR nu het brood bij de zorgwoningen en is de tennisbaan in Kloostervelden opgeheven om de tennisclub in het dorp meer kans van overleven te geven. In heel Sterksel zijn buurtcontactpersonen die fungeren als aanspreekpunt in de wijk. Zij hebben van de wijkcoach van Kloostervelden allemaal een cursus sociale inclusie aangeboden gekregen, zodat kennis over de visie op het werken met mensen met een beperking kon worden gedeeld: Active Support heet de methode. Cliënten worden gestimuleerd om hun persoonlijkheid te ontwikkelen. De mate waarin ze beperkt zijn, verdwijnt naar de achtergrond. Het volgen van de cursus leverde mooie inzichten op. Een voorbeeld? Eén van de bewoners van Kloostervelden stond áltijd te kijken naar de bouwwerkzaamheden. Je kunt je zorgen maken over zijn veiligheid, maar je kunt er ook iets waardevols uithalen. De betrokken meneer werd benoemd tot 'hekbewaarder' en hij was beretrots op deze functie, die hij met verve uitvoerde. Vaker werd toen gevraagd: 'Wat kunnen wíj doen, zodat zíj meer kunnen? Vooralsnog is de wijk een aanwinst voor het dorp en is niemand hier nog een buitenstaander." Waarmee Wies precies verwoordt wat de bedoeling is van alle stakeholders van Kloostervelden.

Stem op Kloostervelden!
Vind jij dat Kloostervelden de Brabantse Stijlprijs 2021 verdient? Stem dan uiterlijk 3 december via deze link. Vergeet je stem niet te bevestigen per mail.

 

Stem op Kloostervelden

 

Meer lezen over Kloostervelden?
Download dan nu het magazine of lees hier meer over deze bijzondere woonwijk.